Vertrouwen in jezelf

Gevoelens spelen een grote rol in ons leven en zijn van invloed op ons handelen. Elk persoon wil zich fijn voelen. We zijn continue op zoek naar waardering, bevestiging, comfort en positiviteit. Jammer genoeg zijn er ook angst en diverse overige negatieve gevoelens. Een bijdrage van faalangstgids.nl


In Europa wordt het dagelijkse leven gestuurd door werken, macht, functioneren en geld verdienen. Hetzelfde geldt voor onze landje. Je hoeft maar kort werkloos te zijn geweest om te ondervinden hoe het voelt om niet mee te kunnen doen met het alledaagse bestaan. Status is heel van belang waarbij de heren zichzelf vooral vergelijken op het vlak van presteren, terwijl de dames meer kijken naar de relationele verbindingen die zij erop na houden. Maar er is een ontwikkeling aan de gang waarbij de baan ook voor vrouwen steeds belangrijker wordt. Dit artikel gaat over jouw functioneren in het dagelijkse leven en de grote invloed die anderen op jouw handelen hebben. Vaak meer dan je zou denken want ook jij bent een product van je verleden.Elk persoon is uniek en we stellen ons vaak ook zelfredzaam op. Veel dingen willen we zelfstandig doen maar dat kan slechts tot zekere hoogte. We zijn nl. afhankelijk van elkaar. Geen mens overleefd zonder ondersteuning van andere mensen. De invloed die andere personen op je handelen hebben is vaak talloze malen groter dan dat je zelf door hebt. Door je bewuster te worden van ongezonde denkwijzen en gewoonten die vaak anderen veroorzaken kun je weer meester worden van je eigen leven.

We begonnen met het verlangen naar erkenning, respect en liefde. De tegenhanger van positiviteit is negativiteit. Het proces van ontstaan van stress ziet er frequent als volgt uit: we willen iets, bv. promotie . Omdat we wat willen bereiken moeten we van ons zelf goed presteren. Nadruk ligt hier op de druk die het woord moeten geeft. Je wil bv. een uitmuntende spreekbeurt houden of je mag niet blozen of je moet een taak binnen een bepaalde tijd af hebben.  Wanneer je iets eist van jezelf dan probeer zoveel mogelijk invloed of controle uit te dragen over wat er om je heen gebeurd. En wanneer je invloed probeert uit te oefenen over iets waarover je helemaal geen controle hebt dan ontstaat er stress.

Voorbeelden genoeg van angsten die veel stress veroorzaken. Faalangst, hypochondrie, vliegangst, angst voor autorijden, angst voor ongelukken en wat al deze categorieën van angsten gemeen hebben is dat men probeert controle uit te oefenen over de toekomst. De ironie is dat je geen invloed hebt over wat nog komen gaat. Een gedachte over toekomstige situaties begint meestal met de woorden: wat als? Wat als we neerstorten, wat als ik mijn spreekbeurt niet kan onthouden, wat als ik ziek wordt tijdens mijn proefperiode . Je hebt zorgen over de dag van morgen.  Piekeren, stress en angstgedachten beheersen je maar je komt er niets mee vooruit. Interessante ontwikkelingen.

Angst ervaar je als dwingend en gevaarlijk. Desalniettemin is angst niet realistisch. De angst wordt nl. veroorzaakt door de illusie van controle over de toekomst. Het probleem is dat de toekomst niet bestaat. Alleen het heden. Een mens kan alleen handelen in het nu en wanneer je toch probeert controle uit te oefenen dan raak je gestrest. De uitdaging is dan ook om meer te focussen op leven in het heden en morgen los te laten.Naar een coach of psycholoog toe gaan is geenszins vreemd of een onbesproken onderwerp in deze moderne wereld. Vele mensen hebben weleens psychologische begeleiding ingeschakeld om een hinderlijk obstakel te overwinnen. Wanneer je veel hinder ondervindt van onzekerheid dan is het aan te bevelen om er wat aan te doen. Praten over je problemen verlicht en helpt om je gedachten te ordenen. Door gefocust het probleem aan te pakken wordt het mogelijk om uit de negatieve spiraal van angst te stappen om daarna met zelfvertrouwen in het leven te staan.

Bij aanvang van behandeling worden je gedachten onder de loep genomen. De focus is gericht op negatieve gedachten die je welzijn aantasten. Na de onderzoeksfase komen ook doen of actie ondernemen aan bod.

Uitdagingen horen bij het bestaan. We kennen allemaal twijfelachtige momenten. Je kunt niet structureel uitdagingen uit de weg gaan want vanaf de schooltijd worden bepaalde acties verwacht van je. Bijvoorbeeld een spreekbeurt houden over een bepaald onderwerp. Een dergelijke opgave kan leiden tot veel zenuwen en zorgen. In feite wordt je uit je comfortzone getrokken op zo’n moment. Als een jonge vogel die zijn nest uitgeduwd wordt door moeders. Door gewoon te doen zul je groeien. Angst overwinnen verhoogd je zelfvertrouwen. Het effect van doen of actie ondernemen naast werken aan je gedachten is dan ook aanzienlijk.

De basis voor je volwassen leven wordt aangebracht tijdens je kinderjaren. Je wordt gevormd door je ouders, school en de samenleving van jongs af aan. Onzekerheid, piekeren en angstgedachten ontstaan, vanwege de druk die je voelt om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

Druk om te slagen is de bron van stress die veel kinderen ervaren. Kinderen ervaren externe motivatie van de ouders, het onderwijssysteem en de samenleving om te functioneren. En degene die meekomt in het onderwijssysteem die wordt al snel in een negatief hokje geplaatst.
De ouders hebben vaak goede intenties, maar onbedoeld dragen ze bij aan de faalangst van hun kroost. Omdat onze maatschappij zo op succes gefocust is wensen begeleiders dat jongeren slagen. Wanneer de nadruk overmatig op presteren gericht is en het kind beperkt goedkeuring en liefde ontvangt gewoon voor wie je bent dan wordt het belang om te presteren voor het kind te groot.

Kinderen weten vaak niet hoe je stress kunt beheersen. Jongeren rebelleren maar er zijn er ook die perfect gehoorzamen maar lijden. Matig slapen, tobben, malen,angstgedachten, ziekte en stress zijn gevolgen van te hoge druk om te presteren. Ouders hebben vaak goede intenties, maar op het gebied van emotioneel welbevinden is er te weinig ondersteuning. Over het thema opvoeding is veel informatie te vinden, maar eigenlijk is er geen ideale opvoeding. Je doet gewoon je best naar het inzicht dat je bezit.

Zowel het onderwijs als ouders willen dat jongeren het goed doen. De valkuil is dat er teveel gefocust wordt op verbeteren en het corrigeren van fouten. Als je kinderen frequent op tekortkomingen wijst worden zij onzeker en krijgen ze en een gebrek aan eigenwaarde. Het belang van waardering door complimenten en erkenning kan dan ook niet genoeg onderstreept worden. Het verschuiven van de focus naar wat een kind goed doet zorgt voor meer zelfverzekerdheid en motivatie.

Wanneer jij als tiener last hebt gehad van faalangst of nervositeit dan is de kans groot dat je als volwassene ook nog hinder ondervindt. Wellicht zijn de angsten verminderd omdat je door ervaring geleerd hebt dat datgene dat je vreest meestal niet uitkomt. Of misschien heb je geleerd hoe met stress om te gaan. Het is fijn als je meer innerlijke balans vindt naarmate je ouder wordt jammer genoeg gaat dit niet voor iedereen op.

Je kunt het er mee eens zijn of niet maar jouw gedrag wordt beïnvloed door jouw jeugd. Negatieve ervaringen uit het verleden kunnen een heel leven meegaan. Een bijkomend verschijnsel is angst voor herhaling. Je bent bang voor iets wat al voorgevallen is. Opvallend en tegelijkertijd schrijnend is om te constateren dat zoveel volwassenen gebukt gaan onder mentale blokkades. Een leven in balans met zelfvertrouwen en rust is mogelijk maar daar moet je wel actie voor ondernemen.

Persoonlijke groei kent diverse voordelen als zelfverzekerdheid en daadkracht. Door te investeren in je eigen ontwikkeling kun je meer bereiken. Jij staat aan het roer van je eigen leven en jij bepaald dus zelf hoe je in het leven wilt staan. Wil je meer of blijf je in pijnlijke comfort zitten? Aan jou alleen de keus. Bronvermelding.